top of page
Search
  • Writer's pictureAnea Mlinar

Endodontija ali koreninsko zdravljenje zob

Updated: Feb 4, 2021


Kaj je endodontija ?

"granulom" / "mrtev zob"


Beseda endodontija je veda, ki se ukvarja z razpoznavo, zdravljenjem in preprečevanjem bolezni zobne pulpe. Beseda izhaja iz grščine: "endo" pomeni notranjost, "odons" pa pomeni zob – torej notranjost zoba. Koreninsko zdravljenje sestavljajo postopki, ki omogočajo ohranitev zob, kljub napredovali bolezni, ki je povzročila nepopravjivo okvaro zobnega živca.


V preteklosti, ko še niso poznali tehnik zdravljenja kot jih poznamo danes, je taka nepopravljiva okvara zoba vedno vodila v EKSODONTIJO – ekstrakcijo / odstranitev zoba.


Zakaj pride do odmrtja zobnega živca?

Vzrok odmrjta zobnega živca so mikroorganizmi (v ustni votlini je prisotnih več kot 700 vrst bakterij), ki pridejo v stik živcem. Kadar pride do odmrtja ali vnetja zobnega živca, je zob potrebno zdraviti. Odmrtje zobnega živca in sprememba barve zoba je lahko posledica POŠKODBE, najpogosteje pa je vzrok v močnem napredovanju KARIESA, torej zobne gnilobe, ki ni pravočasno ali ustrezno pozdravljena. Zobni živec lahko odmre brez bolečin, v takih primerih opazimo spremembe naključno na rentgenskem posnetku ali ob preverjanju vitalitete zoba. Velikokrat pa se zgodi, da vdor mikroorganizmov v koreninski sistem povzroči bolečino in oteklino, ki sta najpogostejši vzrok za nujne obiske zobozdravnika. Ko zob boli je prepozno, zato vam toplo svetujemo, da zobozdravnika obiskujete redno.



Kako poteka endodontsko zdravljenje ?

Stanje pred zdravljenjem preverjamo z rentgenskimi posnetki. Pri endodontskem zdravljenju gre za mikrokirurški poseg, pri katerem odstranimo živec iz kanala, kanal dobro mehansko in kemično očistimo, dezinficiramo in napolnimo z ustrezno pasto. Pri zdravljenju želimo doseči čim večjo sterilnost, zato se poslužujemo uporabe koferdama ali gumijaste opne, s katero izoliramo zob pred vdorom sline iz ustne votline. V primeru, da je zobna krona tako poškodovana, da namestitev opne ni mogoča, skušamo krono dograditi z kompozitnimi materiali. Med fazami zdravljenja v kanal vstavimo zdravilo na osnovi Kalcijevega hidroksida. Zob se na koncu zdravljenja napolni in na zobu naredi v prvi fazi začasna zalivka, zob se rentgensko poslika in preveri ustreznost polnitve, šele na to se zob oskrbi s trajno zalivko.



Na kaj moramo biti pozorni ?

Velikokrat se zgodi, da ob prenehanju bolečine pacienti prekinejo z zdravljenjem in obiski

zobozdravnika. Vaš zob je pozdravljen šele, ko je napolnjen in oskrbljen z dokončno zalivko, saj šele dokončna zalivka omogoča trajno zaščito endodontske polnitve pred vdorom mikroorganizmov iz ustne votline. Zato je ključnega pomena, da kljub prenehanju bolečine ne prenehate z obiski zobozdravnika. V nasprotnem primeru bo zdravljenje neuspešno.


Uspeh endodontskega zdravljenja

Uspeh zdravljenja je odvisen od sodelovanja pacienta, kakovosti kemičnega in mehanskega čiščenja, ki ga izvaja zobozdravnik, končne mehanske zapore (zalivke) in anatomije koreninskih kanalov. Vaši zobje imajo lahko namreč zelo raznoliko anatomijo: v določenih redkih primerih so lahko kanali nedostopni, zaprti, lahko so prisotni dodatni koreninski kanali, ... kar otežuje in v določenih primerih zmanjšuje uspešnost zdravljenja.


Tehnike endodontskega zdravljenja

Klasična tehnika zdravljenja koreninskih kanalov ( krije zavarovalnica): mehansko čiščenje in širjenje koreniskih kanalov z endodontskimi inštrumenti ob pomoči kemične irigacije, polnitev kanalov s klasično metodo. Ker je zobozdravstvo veda, ki se vseskozi razvija, obstajajo na tržišču novi materiali in sodobne tehnike, kot so strojno širjenje koreninskih kanalov, uporaba ultrazvoka, uporaba mikroskopa, uporaba laserjev, polnjenje kanalov z vročo gutaperko.

V naši ordinaciji sledimo sodobnim smernicam in uporabljamo nadstandardne visokokakovostne materiale.




266 views0 comments

Recent Posts

See All

Konzervativa - zdravljenje kariesa

Kaj je karies ali zobna gniloba? Beseda caries izhaja iz latiniščine "gnilost" al zobno gnilobo. Gre za najbolj razširjeno bolezen ustne votline. V primeru, da se kariesa ne pozdravi, vodi v kratkem č

La gengivite

È un’infiammazione reversibile dei tessuti gengivali, che è molto frequente.  La gengivite in alcuni casi non dà sintomi, ma se progredisce può evolvere in parodontite, una vera patologia, che interes

Uporaba fluoridov v zobozdravstvu

Fluor v naravi Fluoridi so del naravnega okolja. Večina jih je v obliki mineralov. Najdemo jih v kamninah vulkanskega izvora , v okolje pa se sproščajo preko vulkanskih izbruhov, z raztapljanjem kamni

bottom of page